KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcı fazla konut alabilecek

Necla DALAN

Türkiye’de Airbnb uygulaması yasal ancak bu yıl başında yürürlüğe giren kanuna göre 100 günün altında kiralamalar turizm amaçlı kiralama olarak nitelendirildi. Yani 01.01.2024 tarihinden itibaren Airbnb veya başka platform üzerinden yapılacak turizm amaçlı kiralamalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almak gerekiyor. Kanuna aykırı durumlarda milyon lirayı geçen para cezaları ve yaptırımlar söz konusu.

Türkiye’de hal böyleyken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Airbnb önemli bir kaynak haline geldi. Geçen hafta KKTC’deydim. Hem KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile hem de Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile Airbnb’nin ada ekonomisindeki yerini ve bu alandaki büyüme planlarını konuştuk.

ÖNCE KAHVE YAPTI SONRA YATIRIM ÇAĞRISI!

Konuya girmeden önce KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun mütevazılığından söz etmek istiyorum. Makamında beni kabul eden Ataoğlu, kendi elleriyle bana kahve yaptı ve tüm sorularımı içtenlikle yanıtladı.

Tekrar Airbnb’ye dönersek; Fikri Ataoğlu, adada turizm tesislerinde 30 bin yatak varken Airbnb’de bu rakamın 50 bine ulaştığını vurguladı. Ataoğlu, birkaç yıl içinde turizmde yatak sayısının 60 bine çıkacağını, Airbnb’deki hızlı büyümeyle bu sayının 150 bine ulaşacağını kaydetti. Fikri Ataoğlu, şöyle devam etti:

‘AIRBNB BİRÇOK SEKTÖRÜ BESLİYOR, HARCAMA DAHA YÜKSEK”

“İnşaat sektörümüz hızlı büyüyor, yatırımlar artıyor. Büyük grupların yatırım yapabilmesi için yeni arazi tahsisleri üzerinde çalışıyoruz. Turizm arazileri yaratıp yatırım yapılmasını sağlamak istiyoruz. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Airbnb yasamızı hazırladık. Eylül ayında Meclis’e gelecek. Yasa çıktıktan sonra bu sistemdeki konutların sertifikasyonu yapılacak. Denetim konusunda hassas olacağız. Türk kardeşlerimiz de buradan konut alabilir. Airbnb şartlarımız Türkiye’deki gibi değil. İstedikleri gibi konutlarını kiralayabilirler. Bölgesine göre üç artı bir daireyi 100 bin ile 300 bin sterlin arasında bir fiyata satın almak mümkün. Mantıklı bir yatırım yapmak isteyenleri bekliyoruz. Airbnb’yi önemsiyoruz çünkü birçok sektörü de besleyen ve daha fazla harcama, daha fazla ekonomik hareket sağlayan bir model.”

TÜRK YATIRIMCILARDAN CİDDİ TALEP GELİYOR

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de KKTC’de yatırım ve konaklama için konut satın alınmasını hedeflediklerini anlattı. 2020 yılında yabancıların konut alımlarının pik yaptığını hatırlatan Gürcafer, “Son 5 yılda 30 bin civarında konut yapıldı. 2020’den sonra neredeyse herkes yok satmaya başladı. Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç, Rusya, Ukrayna, İran, Çin ve Türki cumhuriyetlerden çok ciddi talep oldu ve konut alındı. Konu son birkaç yılda Türkiye’den yatırımcıların da ilgisi çekmeye başladı. Alım yönünde ciddi artış var” dedi.

YASAL ALT YAPI HAZIRLANIYOR

Türk şirketleri ve Kıbrıs Türk şirketlerinin ortam yatırım geliştirebilmesi için yasal alt yapının hazırlandığını dile getiren Gürcafer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 50-50 ortaklık için zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Öte yandan ülke topraklarının yüzde 3’ten fazlası yabancılaşamaz diye kanun var. Biz aslında bina satıyoruz. İsrail gibi olacak dendi ama doğru değil. Ulusal güvenlik açısından da ekonomik açıdan da ciddi emniyet supablarımız var. Ciddi güvenlik soruşturması yapılıyor. Olumlu rapor alamayan konut sahibi olamaz. Terör, uyuşturucu, kara paradan hüküm giyenler, yüz kızartıcı suç işleyenler konut ve ikamet izni alamaz. Bizim için önemli olan bu sektörün disiplinli olması, hukuk ve kurallarının olması.”

Airbnb konusunda Malta’yı araştırdıklarını kaydeden Gürcafer, 5 milyon turist ağırlayan bu ülkede 2.5 milyon turistin Airbnb’yi tercih ettiğini vurguladı. Güney Kıbrıs’ta da benzer bir durumun olduğunu dile getiren Gürcafer, şöyle devam etti:

“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ BU YÖNE KAYDIRIYORUZ”

“Bu konuyu çok önemsiyoruz ve inşaat sektörünü bu yöne kaydırıyoruz. Çünkü turizmi ve ekonomik hareketi adanın her yanına yayıyorsunuz. Türkiye bu işi doğru yapamadı. Biz şunu hedefliyoruz: Yeni yasa meclisten geçince bir kişi sınırı kalkacak. Otel anlayışıyla konut alınırsa Türk vatandaşlarına üç konut hakkı verilecek. Airbnb taahhüt edilirse 10-20 konut alınabilecek. Bu da inşaat ile turizmi paralel yürütecek gıda gibi birçok alanda üretimi de teşvik edecek. İstihdama katkı sağlayacak. Yasada dört farklı grup olacak. Sınıflandırma yapılacak. Turizm Bakanlığı’na online başvurulacak. Sertifika alınıp turizm yapılabilecek. Airbnb taahhüdü dışında kullanıldığında cezası olacak.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir